De delegatie waar eerder over bericht werd is weer gezond thuis gekomen. (Tijdens ons verblijf maakten we tijdens een bezoek aan een familie mee wat Malaria voor een kind betekent. Door snel naar het ziekenhuis te gaan is het kind weer opgeknapt.)

We hebben goede zaken gedaan. De 'keuken' in Kunkujang Jatta Ya van wat golfplaten is vervangen door een echte keuken. Er is nu een stookplaats gemaakt waardoor met veel minder hout gekookt kan worden. De ruimte is betegeld en er is stromend water aangelegd. De keukenbenodigdheden worden nu in hetzelfde gebouwtje opgeslagen zodat er niet meer met pannen gesleept hoeft te worden. Verder is er een ruimte gemaakt waar de voorraad in bewaard kan worden.

 

De zonnepanelen waarover eerder werd geschreven hebben we niet meer nodig. Tijdens ons eerste bezoek aan de school zagen we electriciteitspalen naast de weg liggen. Een week later stonden ze al en volgens de planning moet er eind juli aansluitingen naar de school gemaakt kunnen worden. Dat geeft weer extra mogelijkheden voor de school.

 

Voor het schoolhoofd hadden we een nieuwe laptop en een gesponsorde rugzak meegenomen. Tijdens het bezoek hebben we hem tricks en trucks geleerd hoe op een eenvoudige manier overzichten van de leerlingen en een absentielijst te maken. Tevens kan hij nu een digitaal kasboek bijhouden. Omdat op de compound waar hij woont WIFI is kan hij ook eenvoudig emailen. (Een broer van het hoofd van de school werkt bij een bank als ICTmanager.)

 

We hebben ook weer een aantal foto's gemaakt en die kunt u hier bekijken : fotoalbum mei 2014

 

We denken al enkele jaren om in deze school ook de mogelijkheid van middelbaar onderwijs aan te bieden. Kosten zijn daarbij de oorzaak van hoofdbrekens. Een middelbare school kost meer dan een lagere school. Ook nu weer zagen we dat diverse ouders de 6 euro per kind per jaar niet kunnen betalen. De in Gambia opgerichte MaladahGambia group heeft contact gelegd met de staatssecretaris van Educatie. Wij hebben hem over onze moeilijkheden verteld. Toen hij hoorde en zag, dmv foto's, wat we in Kunkujang Jatta Ya voor de plaatselijke bevolking doen, beloofde hij vanaf september te zorgen voor leerkrachten die bij het ministerie onder contract staan. Deze zullen het middelbare onderwijs gaan verzorgen. Nu hoeven de kinderen niet naar de 9 kilometer verder gelegen middelbare school te lopen maar kunnen ze in hun eigen dorp blijven. Daarbij zullen de kosten voor de ouders laag blijven. Boeken en andere benodigdheden worden door de overheid betaald, alleen het uniform moet men zelf verzorgen.

 

Bij het bezoek oktober 2013 bleek dat de Sanchabaschool erg veel kapotte schoolbankjes had. We hebben aangeboden deze te laten repareren. De eerste week van ons bezoek hebben we geld gebracht waarvan men het materiaal kon betalen en de laatste week hebben we het resultaat kunnen zien. Het gebruikte materiaal is dikker dan het was. We hopen dat daardoor de bankjes een langer leven hebben.

 

Het schooltje in Dippakunda is voorzien van schoolmaterialen en ook van inktcartridges. Omdat de printer uit Nederland is meegenomen moeten ook de cartridges hier vandaan komen. Degene die men in Gambia verkoopt kunnen niet gebruikt worden, die functioneren er niet.

 

In de zomervakantie zal de gehele school opnieuw geschilderd worden. Hier en daar werd de verf slecht en op andere plaatsen vies. (handjes van de kinderen). De buitenmuren van de keuken zijn dan zo droog dat ook die de schoolkleuren krijgen. We zijn benieuwd naar de foto’s vanuit Gambia.