In mei 2014 hebben we gezien dat de keuken werd gebouwd. In de eerste week stonden de muren en net voordat we weer naar Nederland gingen was de keuken zelfs betegeld. In de vakantie periode is de school van een nieuwe verflaag voorzien. Hierbij is de keuken ook meegenomen. Wat een verschil!. Het ziet er nu echt heel mooi uit. De dames die voor het eten voor de kleintjes zorgen hebben alles bij de hand. Een voorraad ruimte waar de etenswaren staan twee kook mogelijkheden en meteen stromend water voor de afwas. We merkten dat we de dames aan moesten sporen toch vooral de keuken te gebruiken. Het is ook wel een grote sprong voorwaarts vergeleken met de golfplaten aan een paar palen gespijkerd die men gewend was.

Voor de school zijn enkele rijen sinaasappelbomen geplant. Dit heeft een dubbel voordeel. Ten eerste stoft het wat minder en ten tweede als de bomen vruchten gaan dragen heeft men sinaasappels om op te eten. De tuin aan de achterzijde van de school is weer ingericht voor de teelt van uien, wortels en kruiden. Lessen in teelt van groenten is belangrijk. We zien dat volwassenen niet weten hoe zo iets in zijn werk gaat. Ook een nieuwe ontwikkeling is dat er een godsdienst lerares voor de christen kinderen en een gymleraar aan het werk zijn. Naar een imamleraar voor de moslim kinderen wordt nog gezocht.

Nadat we in mei 2014 een gesprek hadden met de staatssecretaris van Educatie heeft men niet stil gezeten. De middelbare school is daadwerkelijk gestart. Op de Maladahschool waren 36 kinderen die de overgang naar het middelbare onderwijs konden maken, maar wat schetste onze verbazing momenteel zijn er al meer dan 80 kinderen die deelnemen aan de lessen. De behoefte was dus veel groter dan wij hadden voorzien. In een gesprek met de regio directeur gaf hij te kennen dat hij het erg op prijs zou stellen als er over drie jaar ook een highschool wordt toegevoegd. Op dit moment studeert maar 2% van de meisjes af aan de highschool.

Omdat er meer kinderen naar school gaan dan er zitplaatsen zijn wordt er in twee shiften gewerkt. Een deel begint om 8:30 tot 13:00 uur en een ander deel begint dan om 13:30 tot 18:00 uur. Dit is in deze fase nog mogelijk maar we moeten serieus gaan nadenken om er klaslokalen bij te plaatsen. Er gaan nu al meer dan 500 kinderen naar onze school terwijl die gebouwd was voor 300.

Klik hier om enkele foto's te bekijken